“A admira o civilizație străină – vrednică de respect – e o datorie, a o imita fără schimbare e o umilință, și una fără folos!”
“Avântul către civilizație poate fi pentru un popor o foarte mare primejdie, dacă uită două lucruri: ce are și ce poate. Tradiția poate fi uitată, dar ucisă, nu!”
“Un popor civilizat este acela care a ajuns să satisfacă sănătos și armonios nevoile sale cele adevărate, înălțate către un ideal care întrece cerințele vieții elementare și biruie egoismul individual.”
“Munca adevarată și spornică nu se poate face decât prin solidaritatea națională”
Nicolae Iorga, n. 17 ianuarie 1871, Botoșani, d. 27 noiembrie 1940, Strejnic, județul Prahova
Vezi si:
Nicolae Iorga: Se creează acum un tip de om universal, omul de nicăieri
Jan 15, 2013 @ 19:06:34
În fapt, marea problemă este acest Alzheimer instalat la nivelul fiecărei comunităţi etno-lingvistice, prin care memoria colectivă se pierde ireversibil, miturile naţionale se duc, unul câte unul, sub imperiul globalizării galopante. Chiar răbufnirile de orgoliu naţional rănit ale unor state mai mari sau mai mici, în noul context internaţional, sunt rapid acoperite de ridicol şi intră în anonimatul goanei cotidiene după noi pieţe de desfacere. Miezul tare al identităţilor naţionale rămâne utilizarea pe scară largă a unei anumite limbi, cu toate că şi aici treptata sărăcire intelectuală indusă de către mass-media determină o inflaţie a clişeelor şi o parazitare operată, în multe domenii, prin limbaje de lemn instituţionalizate. Pe de altă parte, creativitatea manifestată în comunicaţiile electronice dezamăgeşte, prin nivelul precar de abstractizare, confirmând încă o dată procesul dezumanizării pe care-l înlesneşte (post)-modernitatea. Mai ales în acest domeniu etno-lingvistic, demografia îşi va spune cuvântul, iar premisele actuale sunt sumbre pentru popoarele occidentale, creatoare ale civilizaţiei actuale. Următorul secol va fi spectaculos pentru cei care sunt sensibili faţă de cădere, declin, decadenţă, deoarece prăbuşirea demografică a Occidentului, coroborată emergenţei tuturor tipurilor de piaţă şi răspândirii tehnologiei, va furniza situaţii hilare, absurde, în care cel colonizat în urmă cu secole, non-alb şi non-creştin, va fi chemat să cultive moştenirea lingvistică a lui Shakespeare, Cervantes şi Voltaire, dar să şi permită accesul unei forţe de muncă ieftine şi anonime din sud şi est, care să umple golurile revoluţiei sexuale din anii ’60 şi ’70 ai secolului al XX-lea.
LikeLike
May 17, 2013 @ 23:01:55
Puşi în faţa cuvintelor lui Iorga reiese că, cel puţin în acest moment istoric, nu trăim potrivit măsurii unui popor cu adevărat civilizat 😦
LikeLike
Mar 01, 2017 @ 14:10:41
Reblogged this on Acta Diurna®.
LikeLike