Nu ne vom regasi identitatea si nu ne vom reaseza in rost decat in jurul bisericilor, al prohiilor si prin revenirea la valorile ortodoxe. Datorita ortodoxiei avem un mare avantaj fata de occidentali si ar trebui sa constientizam aceasta extraordinara baza ontologica de la care putem porni pentru a ne reface nu doar in plan moral, dar si in plan economic si social. De exemplu, revenirea la o economie smerita, implementarea unor politici care sa protejeze familia, necesitatea ca familia si parohia sa-si recupereze functiile pe care le indeplineau alta data, fiindca un numar prea mare din aceste functii au fost transferate catre corporatii si stat, ceea ce ne-a transformat in indivizi tot mai slabi, mai dependenti, dar si mai masificati si atomizati. Numai restaurarea calitatii noastre de persoane (in sensul dat de personalismul ortodox) poate duce si la restaurarea Romaniei.

Asa cum au atras atentia importanti ganditori, scriitori, istorici si chiar economisti din trecut si din prezent, cauza majora a disolutiei identitatii, dar si a crizelor pe care le traim – declinul demografic, erodarea familiei, criza economica – este tocmai secularizarea intensa. Europa si-a uitat radacinile crestine, in schimb, incearca gasirea unei solutii la aceste crize prin tot felul de constructii politice utopice si inginerii sociale. Nu va reusi niciodata, atata vreme cat nu revine la fundamentele ei crestine.

Alexandru Paleologu spunea, in “Mostenirea crestina a Europei”, ca Europa nu poate fi “construita” , ca incercarea de a crea structuri artificiale, care lovesc in crestinism, nu va face decat sa o distruga. Putem vedea clar efectele acestei incercari uitandu-ne in jurul nostru si la ce se intampla in Europa. Tot Al. Paleologu sublinia ca “A fi europeni e o realitate mult mai veche decât structurile europene, care au cel mult trei sau patru decenii. Europa este o constructie crestina, care a început acum mai bine de un mileniu. Si cine nu tine cont de asta risca sa aiba (constient sau inconstient) o pozitie antieuropeana. Pentru ca a fi anticrestin este o atitudine antieuropeana.”

Renegarea radacinilor crestine ale Europei si a radacinilor ortodoxe in cazul nostru inseamna pierderea sigura a identitatii noastre. Prin toate masurile pe care le iau fara a tine seama de sau subminand aceste fundamente, birocratii si politicienii europeni sunt, de fapt, antieuropeni si, pe cale de consecinta, o Europa condusa de antieuropeni se va autoanihila. Instaurarea unei tiranii va insemna de fapt autodistrugerea Europei si nimicirea idealurilor care au insufletit-o initial. Cum arata geopoliticianul american George Friedman intr-un articol, nu a fost implinita niciuna dintre marile promisiuni facute atunci cand a luat nastere proiectul european, cu toate acestea elitele apara in continuare “idealul european” chiar daca asta presupune sacrificarea propriilor popoarele si suprimarea propriilor radacini.

Sa nu ne pierdem identitatea noastra. Europa este o simfonie, si nu o cantare omofona, simfonie in care fiecare popor este chemat sa-si aduca nota personala, inconfundabila. Pentru a-si pastra identitatea, poporul roman trebuie sa fie un popor ortodox.” (Dumitru Staniloae)

Eu sunt din Boteni, sunt baiat de preot, sunt de la tara, sunt ortodox, sunt crestin, sunt roman – toate aceste caracteristici care dau carnalitate notiunii de om. Altminteri, omul este ca o cutie de conserve, in care nu mai exista nici un continut.” (Petre Tutea)

Pâine, pâine, pâine! strigă doctorii în economie ai Europei, iar popoarele lor pier de foame, căci caută pâine în afara lui Dumnezeu.” (Nicolae Velimirovici)

Cititi si:

Despre importanța restaurării familiei tradiționale