Scriitorul si eseistul Ovidiu Hurduzeu, autorul cartii Sclavii fericiti, coautor impreuna cu Mircea Platon al manifestului „la doua maini” A treia forta: Romania profunda, si coeditor impreuna cu John Medaille al antologiei A treia forta: Economia libertatii. Renasterea Romaniei profunde, a fost ieri invitat la un dialog cu Ovidiu Nahoi la videochat-ul Adevărul, unde a vorbit despre necesitatea schimbarii modelului economic falimentar.

Nu retetele care ni se ofera din afara ne pot furniza masurile pentru iesirea din criza, ci recunoasterea acelei „cai de intors acasa”, cale pe care atat libertarianismul cultural instituit de stanga, cat si libertarianismul economic promovat de dreapta (intre care, in fond, nu este nicio diferenta, dupa cum arata intr-un elocvent eseu Phillip Blond) ne-au ajutat sa o ratacim.

„Conceptul economiei civice, modelul pe care il propun eu Romaniei la ora actuala, putem sa ii spunem capitalism popular, cu constiinta, este un model care a fost practicat in Romania interbelica mai ales in cea a anilor ’20 si, in acel moment, era un moment admirat in intreaga Europă.”

Acest model, distributismul, care a functionat inainte de a se instala utopiile totalitariste si care functioneaza si astazi cu succes, se opune socialismului si capitalismului prin faptul ca e singurul model la scara umana. „Capitalismul popular” sau „capitalismul cu constiinta” este „singurul care functioneaza dupa regulile pietei libere. Este cam impropriu spus capitalism, pentru ca notiunea de capitalism este din ce in ce mai mult asociata cu marile monopoluri. Noi o asociem acum cu pietele libere, ceea ce nu este adevarat. Capitalismul a fost la inceput monopolist.”

Alte fragmente:

„Idealul este ca fiecare cetatean sa aiba o proprietate dar care sa fie productiva, deci sa fie un mic intreprinzator”

„Strategia Romaniei de a iesi din criza e dezastruoasa, sunt masuri luate in genunchi, tot ceea ce vine din afara noi executam intr-un mod aiuristic, cred ca este o degringolada totala.”

Intelectualitatea romaneasca este inca tributara vechiului sistem economic, care s-a prabusit. Chiar presedintele Traian Basescu a spus la Tusnad, clar, ca vechiul model s-a prabusit. Aproape nimeni nu a sesizat aceasta fraza, toata lumea s-a legat de tenta nationalista, dar presedintele a spus ca s-a prabusit paradigma economica. Trebuie sa o inlocuim.”

„Reciprocitatea este foarte importanta in afaceri, este nevoie de incredere, dar oamenii si-au pierdut increderea nu numai in institutiile statului ci si in oameni, in micii intreprinzatori. In Toscana, toata economia se desfasoara pe acest sistem, de incredere, dar aceste valori sunt cultivate inca din familie”

Plecarea tineretul in strainatate este o mare problema chiar daca ei aduc bani. Va dau o metafora. Acesti bani sunt exact precum caldura soarelui intr-un desert. Noaptea se face foarte frig. Nicaieri in lume banii imigrantilor nu au reusit sa propulseze acele tari din punct de vedere economic. Uitati-va la Mexic. Solutia este sa devenim un fel de padure, jungla. Si ea primeste caldura de la soare, dar vedeti ce vegetatie are. Pentru ca ea prelucreaza. Aici in Romania nu se intampla acest lucru.”

„Romanii sunt solidari, dar niciun sistem nu i-a lasat sa fie asa. Actualul sistem economic neoliberal a creat comunitati fragmentate, oameni izolati, a rupt aceasta retea comunitara, a solidaritatii sociale. Sa nu uitam ca la noi s-a perfectionat ceea ce distrusese comunismul.”

Domeniile de activitate imediate pe care trebuie sa ne concentram, ca sa iesim din criza, sunt acelea in care ne pricepem cel mai bine. Nu sa facem rachete, ci sa crestem rosii. Sa ne mai gandim si la domeniile traditionale, cum ar fi cele artizanale de lux, care sunt foarte scumpe. Trebuie sa ne facem niste domenii de nisa, ca sa nu concuram cu robotii industriali din Japonia. Asta a fost problema noastra, sa devenim ca Japonia sau RFG-ul. Nu putem. Am abandonat pe acela la care eram regi: agricultura.”

Clipul video: AICI.